BUGET NECESAR:

Cutiuța Călătoare

SCOPUL SI OBIECTIVELE PROIECTULUI:

Scop:
Sprijinirea elevilor aflați în situații de risc de abandon școlar ( copii care provin din mediul rural, din familii numeroase sau monoparentale), sprijinirea părinților acestora
și reducerea cauzelor principale care duc la aparitia problemelor la nivelul coloanei vertebrale legate de purtarea unui ghiozdan necorespunzător.

Obiective:
1) Prevenirea fenomenului de absenteism școlar
2) Sensibilizarea comunității și implicarea ei în susținerea micilor școlari și a familiilor acestora
3) Asigurarea echipării elevilor cu ghiozdane ortopedice,ergonomice și rezistente, recomandate de Societatea Română de Pediatrie

NEVOIA/PROBLEMA CĂREIA ÎI RĂSPUNDE PROIECTUL:

A. Țara noastră se află pe locul 3 in UE în privința abandonului școlar- fenomen care generează efecte negative la nivel individual și asupra întregii societăți. Motivul îl reprezintă situația economică precară, lipsa locurilor de muncă,etc. În mediul rural, rata de părăsirea timpurie a școlii este mult mai ridicată decât în mediul urban.

Potrivit INS, aproximativ 30% din copiii români cu vârste sub 18 ani au renunțat la studii, circa 1/5 din copii au cel mult 8 clase iar 37% din tinerii de 15 ani sunt analfabeți funcționali. Pentru acești tineri care renunța la studii, viitorul nu este deloc promițător, ei vor fi în posibile situații de șomaj, sărăcie, marginalizare.

B. Legat de ghiozdanul elevilor, conform recomandărilor sanitaro-igienice un ghiozdan trebuie să cântărească până la 1 kg, iar sarcina totală (cu încărcătură) nu trebuie să depășească cca 10% din greutatea copilului. Cu toate acestea, o mare parte din elevi duc în spate, zilnic, o greutate mult mai mare.

La vârsta de 6-8 ani are loc formarea modelului definitiv al curburilor fiziologice ale coloanei vertebrale. Primii ani de şcoală înseamnă pentru un copil şi un posibil debut al unor boli ce afectează coloana vertebrală deformând-o. Este vorba mai ales de scolioze şi cifoze, afecţiuni care tratate necorespunzător pot avea complicaţii grave. Cel mai frecvent, aşa numitele deformări de ax ale coloanei vertebrale apar între 9 şi 11 ani iar medicii din şcoli ar trebui să fie primii care să le identifice. Din nefericire însă la noi nu exista nici o preocupare pentru depistarea precoce a acestor boli.

BENEFICIARII PROIECTULUI:

Beneficiarii direcți : 35 de copii cu risc de părăsire timpurie a școlii, cu vârste cuprinse între 6-12 ani, din satele Mândra, Ohaba, Șoarș , Șona
Beneficiarii îndirecți : 18 familii , comunitatea din care fac parte copiii, societatea

DURATA PROIECTULUI:

01.ianuarie.2018 – 31.decembrie.2018