OBIECTIV STRÂNGERE DE FONDURI:

7000 

OBIECTIV ÎNDEPLINIT:

86 %

DENUMIREA PROIECTULUI:

Cabana Urlea, împreună redeschidem poarta estică de acces spre Creasta Făgărașului

DESCRIEREA PROIECTULUI:

Munții Făgăraș, denumiți și Alpii Transilvaniei, reprezintă cei mai vizitați munți din România, principala atracție turistică fiind creasta Făgărașului cu cele 8 vârfuri de peste 2.500m. Astfel, turismul montan din România beneficiază de un potențial imens oferit de natură insăși.

Legendara Cabană Urlea, cu o tradiție de aproape 100 de ani, reprezintă atât principala poartă estică de acces spre creasta Făgărașului, cât și un important nod turistic pentru traversările către masivele Iezer și Piatra Craiului. Creșterea numărului de turiști români și străini veniți să descopere frumusețile munților Făgăraș din această zonă conduce la necesitatea reintroducerii in circuitul turistic a cabanei Urlea, ce sprijinea până în 2005 turismul montan din partea estică a munților Făgăraș.

Poveștile Carpaților își propune ca prin proiectul de refacere a cabanei Urlea, aceasta să devină prima cabana de altitudine din Carpații României recondiționată într-o manieră ecologică, pornind de la impactul minim asupra mediului înconjurător al acțiunilor cuprinse în demersul lucrărilor de refacere, dar și pe parcursul întregului ciclu de viață al cabanei.

Conceptul arhitectural combina stilul vechi cu cel nou, fiind o diferență de aproape 100 de ani intre concepte. Viziunea noastra pt.Cabana Urlea este de cabana de munte in armonie cu natura, la standardele zilelor noastre, rezultând astfel o cabană rezistentă în timp la intemperiile zonei de munte cu costuri de întreținere cât mai reduse.

Consumul de energie va fi redus prin minimizarea pierderilor și aplicarea măsurilor de economisire a energiei, folosind surse naturale precum apa, soarele și vântul. Se vor folosi cât mai eficient sursele convenționale de energie, doar atunci când cele ecologice nu vor fi disponibile.

Structura de rezistență: Structura metalica pe fundații de beton, parter + etaj + mansardă
• variantă ecologică ce salvează în acest fel cel puțin 1000 arbori necesari unei eventuale structuri din lemn
• s-a ales această variantă de structură și datorită unei infectări a lemnului din cabana veche cu ciuperca merulius lacrymans, posibilitatea existenței unor spori în zonă putând afecta noua cabană în varianta în care s-ar utiliza structura din lemn
• timpul de construcție redus condiționat de sezonul disponibil pentru construire cu costuri de manoperă mai mici
• transportul materialelor de construcție se va face cu elicopterul pentru a proteja zona de un eventual drum de acces
• acoperișul din tabla rezistentă la fenomenele meteo de altitudine cu proprietăți de autoreparare în timp pentru o durată de viață cât mai îndelungată

Capacitatea cabanei va fi de aprox. 35 locuri cu posibilitatea de servire a mesei tip bufet traditional românesc de altitudine. Apa curentă captată de la izvoarele din zonă, energie electrică produsă de panouri fotovoltaice, minieoliană, moară de apă.

Ca și design exterior al cabanei se va adopta pe cât posibil placarea cu șindrila din lemn și geamurile din lemn cu obloane galbene specifice vechii cabane.

Compartimentarea interioară se va păstra în mare parte la fel cu îmbunătățiri privind condițiile de igienă – cabana va dispune de grup sanitar colectiv la parter și etaj cu apă curentă și prodused igienă ecologice. Toate apele menajere vor fi preluate de o ministație de epurare protejând astfel mediul înconjurător.

Cabana Urlea devine altfel un model pentru turismul montan românesc, iar această destinație va oferi în afară de un adăpost montan și un loc de întâlnire pentru diferite evenimente sportive și de creație, tabere, workshopuri pe diverse teme, seri de carte, muzică, film, pictură etc.

Proiectul de refacere a cabanei Urlea nu este numai o investiție pentru noi, este mai ales pentru cei care vin după noi…!!!

NUMELE ORGANIZAȚIEI/GRUPULUI DE INIȚIATIVĂ:

Asociația Poveștile Carpaților

Dă forță proiectului!

PEDALEAZĂ PENTRU PROIECT